Απαγόρευση του κανπνίσματος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                               ΕΔΕΣΣΑ 19 IANOYAΡΙΟΥ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                       Αριθ. Πρωτ. ΓΔ/521

3η Υ.ΠΕ. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)

ΓΕΝΙΚΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΕΔΕΣΣΑΣ

                                            Προς:

                                            Τους εργαζόμενους του

ΓΡΑΦΕΙΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΗ                                                    Γ.Ν.Έδεσσας και

TΗΛ. 2381-0-25247                                                       Κέντρων Υγείας αρμοδιότητάς του

FAX: 2381-0-23465

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΘΕΜΑ:« ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ»

Με το νόμο 3868/2010 (άρθρο 17) τον Αύγουστο του 2010 η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε ομόφωνα την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του ανωτέρου νόμου καθορίστηκε η 1η Σεπτεμβρίου 2010. Ως όργανα ελέγχου καθορίστηκαν η δημοτική αστυνομία, το λιμενικό και οι ελεγκτές Δημόσιας Υγείας (ΣΕΥΥΠ), όπου αυτοί υπάρχουν (είναι 500 σε όλη τη χώρα).

Η παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία κρίθηκε αναγκαία, διότι :

Όλες οι επιστημονικές ενώσεις και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ομοφωνούν πως το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Μετά από αυτό έπονται κατά σειρά το αλκοόλ, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή κ.λπ. Οι διαπιστώσεις αυτές οδηγούν στη λήψη απαραίτητων μέτρων όπου βασικό εξ αυτών είναι η απαγόρευση του καπνίσματος, εκεί όπου συνυπάρχουν εξ αντικειμένου άνθρωποι και ο ένας πρέπει να σέβεται τον άλλον.

Κατά το χρονικό διάστημα που ισχύει σε νομικό επίπεδο ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά παραβιάζεται στην πράξη, υπήρξε σχεδόν καθολική συμφωνία ότι η κατάσταση αυτή γελοιοποιεί την ελληνική πολιτεία, η οποία  όπου δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους που θεσπίζει, οδηγεί τους πολίτες της σε μαζικές μορφές παράτυπης συμπεριφοράς και προκαλεί μια σειρά από παρενέργειες, όπως π.χ. η άνιση μεταχείριση των πολιτών ή ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα  σε  ομοειδείς επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ταυτοχρόνως, εκδηλώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 έως και σήμερα τα εξής δυσάρεστα φαινόμενα: οι ιδιωτικές, ή δημόσιες συζητήσεις ανάμεσα αφενός στους υποστηρικτές της απαγόρευσης του καπνίσματος και αφετέρου σε εκείνους που δεν συμφωνούν με το μέτρο, προσέλαβαν χαρακτηριστικά μη αλληλο-ανοχής. Αναπτύχθηκε εκατέρωθεν μία επιθετική επιχειρηματολογία που, ως συνήθως, έδωσε χώρο και στα επιχειρήματα γενικότερων αντιτιθέμενων προσεγγίσεων της δημόσιας ζωής ( όπως π.χ. των φορέων της δήθεν «πολιτικής ορθότητας» ή και των «κατηχητιστών» της κοινωνικής ζωής από τη μία πλευρά, αλλά και από την άλλη των αντιπάλων των απαγορεύσεων κ.λπ.). Και, τέλος, πολλοί επιχείρησαν να συνδέσουν την απαγόρευση του καπνίσματος με την οικονομική κρίση, προκειμένου να υποστηρίξουν πως η ώρα δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους απαγορεύσεις κ.λπ. Η αρνητική αυτή κατάσταση δεν προσεγγίζεται βέβαια με κρατικές παρεμβάσεις, αλλά επιβάλλει τη γρήγορη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την απαγόρευση του καπνίσματος, προκειμένου να τερματιστεί η σύγχυση.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δίχως διάθεση κατηχητισμού, αλλά με γνώμονα την προστασία της Υγείας των ανθρώπων και τη δημιουργία προϋποθέσεων σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των κοινωνών, αποφάσισε ότι ο νόμος  3868/2010 δεν πρόκειται να αλλάξει. Πρόκειται, όμως, να εφαρμοστεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εφιστάται η προσοχή όλων των εργαζομένων στην αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.

Η παράβαση της παραπάνω απαγόρευσης συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα. Πέραν τούτου όμως η εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος τουλάχιστον μέσα σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα αποτελεί αν μη τι άλλο και ένδειξη πολιτισμού.

Ο  ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΑΒΟΡΑΣ

© 2020 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ | Υλοποίηση Τμ. Πληροφορικής Νοσοκομείου Έδεσσας | Δήλωση Προσβασιμότητας Template designed by olwebdesign.