Εξέταση Τεστ Παπανικολάου στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας

     

                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εξέταση Τεστ Παπανικολάου στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας,
ελπίδα ζωής για όλες τις γυναίκες.

Στα πλαίσια της αποστολής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προαγωγή και προστασία της υγείας του Ελληνικού πληθυσμού, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς (έγκαιρης διάγνωσης) των κυριότερων μορφών του καρκίνου.
Το Κέντρο Υγείας Αριδαίας έχει επιλεγεί μεταξύ των Κέντρων Υγείας της χώρας, στα οποία θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται η εξέταση κατά Παπανικολάου (Τεστ Παπανικολάου ) των γυναικών μεταξύ 25 και 65 ετών από το Κέντρο υγείας κάθε ένα έτος.
Το Τεστ Παπανικολάου περιλαμβάνει τον κυτταρολογικό έλεγχο των επιχρισμάτων του τραχήλου σε ασυμπτωματικό στάδιο. Ο έλεγχος αυτός δεν αποτελεί διαγνωστική αλλά ανιχνευτική μέθοδο.
Το Τεστ Παπανικολάου πρέπει να αρχίζει να εκτελείται από τότε που αρχίζει και η σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας και να σταματάει στην ηλικία των 65 ετών, όταν μέσα στα 3 προηγούμενα χρόνια έβγαινε αρνητικός. Ο τακτικός έλεγχος (ανά 6μηνο ή ανά έτος) των γυναικών που πέρασαν τα 20 και ιδιαίτερα όσων παντρεύτηκαν μικρές ή είχαν πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα είναι απαραίτητη. Ο έλεγχος αυτός στις μέρες μας κατέβασε αισθητά τη συχνότητα εκτέλεσης μεγάλων εγχειρήσεων και ανέβασε το ποσοστό επιβίωσης.
Η συμβολή του αείμνηστου συμπατριώτη μας Γ. Παπανικολάου του θεμελιωτή της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας του καρκίνου σε στάδια που εξασφαλίζουν ίαση, υπήρξε μεγάλη.
Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν κέντρα αποφολιδωτικής κυτταρολογίας και στην χώρα μας ένας κυτταρολογικός έλεγχος είναι εύκολος και προσιτός. Απομένει η διαφώτιση του κοινού στη σημασία της προληπτικής εξέτασης. Και αυτό δεν είναι μόνο χρέος του γιατρού, της μαίας, της επισκέπτριας υγείας, της νοσηλεύτριας είναι χρέος και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους. «κάθε καρκίνος που αφήνεται να επεκταθεί και να σκοτώσει την άρρωστη, πρέπει να θεωρείται ως αποτυχία των υπευθύνων και μομφή για το επίπεδο του πολιτισμού» αναφέρει ο Fegerl.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες της γυναίκες που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας (Δήμος Αλμωπίας).

Υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος
1) Φωτοπούλου Στέλλα, Γενική ιατρός
2) Γκιώση Ιωάννα., μαία

Υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό των επισκέψεων των γυναικών :
1) Πούλου Αικατερίνη, Επισκέπτρια υγείας
2) Τζάτζης Δημοσθένης, Διοικητικός Υπάλληλος

© 2020 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ | Υλοποίηση Τμ. Πληροφορικής Νοσοκομείου Έδεσσας | Δήλωση Προσβασιμότητας Template designed by olwebdesign.